Agressiever door vechtsport ?

 Een Noors onderzoek zegt in ieder geval
 van wel. Het tegendeel dus van wat altijd
 beweerd werd : dat je je agressie op de
 training kwijt kon en daardoor rustiger
 werd. Lees hier over het onderzoek en de resultaten.

Onderzoekers waarschuwen voor gevolgen van vechtsport
publicatiedatum: 21-06-2006 21:04:56 | laatst gewijzigd: 21-06-2006 21:10:35 | auteur: Annelies With
Jongens worden niet minder, maar juist meer agressief door het beoefenen van een kracht- of vechtsport. Zo blijkt uit longitudinaal onderzoek van Inger Endresen en Dan Olweus van de Universiteit van Bergen (Noorwegen), onder bijna vijfhonderd jongens tussen de elf en zestien jaar.

Noors onderzoek

De jongens in het onderzoek van Endresen en Olweus waren afkomstig van 37 scholen in de stad Bergen (Noorwegen) en werden ingedeeld in vier groepen. Gedurende een periode van twee jaar werd bekeken in hoeverre er sprake was van antisociaal gedrag. Groep 1 deed bij aanvang van het onderzoek (tijdstip/meetmoment 1) niet aan kracht-/vechtsport, aan het eind van het onderzoek (tijdstip 3) wel. Groep 2 beoefende op tijdstip 1 wel een krachtsport, op tijdstip 3 niet. Groep 3 deed op beide meetmomenten aan krachtsport en de controlegroep gedurende het gehele onderzoek niet.

Resultaten

De jongens die gedurende het onderzoek een kracht- of vechtsport beoefenden, bleken in toenemende mate betrokken te zijn bij vechtpartijen. Ook gebruikten ze vaker wapens, spijbelden ze vaker en stalen ze en vernielden ze meer. De toename van het antisociale gedrag deed zich met name voor bij jongens die aan boksen, worstelen of gewichtsheffen deden. Bij karate en judo waren deze negatieve ontwikkelingen minder duidelijk. Volgens de onderzoekers zijn het de specifieke activiteiten, de ontwikkeling van fysieke kracht en de hardheid en machocultuur die met de sporten gepaard gaat, die ervoor zorgen dat het asociale gedrag wordt aangeleerd dan wel versterkt.

Belang onderzoek

Endresen en Olweus zijn van mening dat hun bevindingen van groot maatschappelijk belang zijn en dat deze niet genegeerd mogen worden. “The negative effects of participation in power sports represent a societal problem of considerable dimensions which has been largely neglected up to now. (..) We think our findings should be a cause for serious concern to parents, youth leaders including teachers, coaches, sports organisations, and politicians.” aldus de onderzoekers.

Hoogleraar jeugdbescherming Wim Slot van de Vrije Universiteit is tevens van mening dat de resultaten serieus genomen moeten worden. Volgens hem is het onderzoek van zijn Noorse collega’s goed onderzoek. Slot in Trouw (28 september 2005): “Vaak denken we dat het agressieve jongens zijn die gaan vechtsporten maar hier zijn ook jongens ondervraagd die eerst niet sporten en (..) minder agressief waren”. (..) “We gingen er altijd vanuit dat we probleemjongens via sportscholen op het rechte pad konden krijgen en dat uitleven in sport de agressie in het dagelijks leven zou verminderen. Maar vechtsporten zijn dus toch minder onschuldig dan je denkt.”

Positieve kant

Niet iedereen is het met de uitspraken van de Noorse onderzoekers eens. Met name mensen uit de praktijk denken dat vechtsport juist bij kan dragen tot discipline, zelfcontrole en het kwijtraken van agressie.

Jan Schildkamp is eigenaar van een boksvereniging in Rotterdam en initiator van het project Opboksen. (Jeugd en armoede). Dit project is erop gericht (criminele en agressieve) jongeren van de straat te halen en via onder andere boksen op het rechte pad te krijgen en houden. Naast het beoefenen van sport krijgen de jongeren onder andere les in sociale vaardigheden, maatschappij-orientatie en arbeidsmotivatie, agressieregulatie training en het behalen van een rijbewijs. Schildkamp heeft juist positieve ervaringen met probleemjongeren en vechtsport. Het boksen zou juist goed zijn om agressie kwijt te raken.

Schildkamp: “Ik ben al 30 jaar bezig met kinderen op dit gebied en ik ken er niet eentje die er agressiever van geworden is. Er kwamen hier kinderen die gepest werden op school. Door het boksen zijn ze niet gaan slaan, maar kregen ze een andere uitstraling, waardoor ze niet meer gepest zijn. Ik heb hier advocaten, artsen, kinderen en boeffies binnen gehad en via boksen hebben ze respect voor elkaar gekregen.”

Weinig consistente resultaten

Volgens professor Marc Theeboom van de Vrije Universiteit Brussel is er nog te weinig sociaal-wetenschappelijk onderzoek gedaan binnen vechtsporten om definitieve uitspraken te kunnen doen over het effect ervan. De meeste studies verschaffen weining gedetailleerde informatie; het is niet altijd duidelijk wat voor soort benadering er gehanteerd wordt bij de lessen. Verder maken veel onderzoeken gebruik van cross-sectionele designs, hierdoor kan er sprake zijn van selectieprocessen. Het is immers mogelijk dat jongeren met specifieke persoonlijkheidskenmerken meer geneigd zijn deel te nemen aan vechtsporten in vergelijking tot anderen. Bovendien zijn de resultaten van verschillende onderzoeken niet altijd consistent. Om een duidelijk oorzakelijk verband tussen gedrag en vechtsportbeoefening vast te stellen is het nodig om longitudinale studies uit te voeren. Vooralsnog lijken Endresen en Olweus hierin geslaagd.

Advertenties

~ door Bavo op juli 15, 2006.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: